26 Şubat 2013 Salı

I want to Ride My Bicycle :)





Küçüklüğümden beri yazlık yerlerde bisiklet kullanmayı çok sevmişimdir. Çocukluğum yazları 3 ay boyunca Datça'daki yazlığımızda bisiklet üzerinde geçti diyebilirim.

Bu nedenle klasik Marina yürüyüş yolumda Marina Yat Kulübünün önünde bugün karşıma çıkan byky'leri görünce çok mutlu oldum :)

.
Orijini Alman olan nextbike'ın "bicycyle sharing" konseptini buradaki lokal firma "byky" getirmiş. Kiralayabilmek için öncelikle kayıt olmanız gerekiyor. En basit yöntemi akıllı bir telefonunuz var ise app'ini indirerek kayıt olmanız, yoksa oradaki kiosklardan da bunu yapabiliyorsunuz. Kayıtta telefon numaranızı ve kredi kartınızı girmeniz isteniyor. Kredi kartınızdan kayıt bedeli olarak bir 8 Euro çekiliyor. Bunun dışında kiraladığınız süreye göre belli kiralama fiyatları var, yandaki fotoğrafta güncel fiyatları bulabilirsiniz.

Marina dışında Downtown'da da noktaları var. Şu an için The Address Hotel, Souk Al Bahar, Burj Park, Burj Khalifa, Marina Walk, Marina Mall, Marina Yacht Club, Marina Gulf Boat ve Marina Dusit'te.


Keyifle bisiklet sürmeler! :)





24 Şubat 2013 Pazar

Gone Fishing!





Yolculuğumuz Dubai Marina'dan başladı, yaklaşık 45 dakika 225lik iki Yamaha motorla denize açıldık. İlk gittiğimiz alandan tuttuklarımız yanda.





















Baktık olmadı daha büyük ve daha fazla tutmak istiyoruz : eski bir atasözünü dinleyip daha da derine gittik.





















Sonuç yanda :) Tek derdi temizlemesi!

Çok temizleme fanı değilseniz bir iki tane sembolik alarak gerisini mürettebata bırakmanızı öneririm :)




Balıktan dönüş yolunda Atlantis'i de denizden görme şansını yakalayabiliyorsunuz. :)


















Balığa hangi firma ile çıkılır?

Marina Walk'ta bir çok firmanın kulübesi var, onlardan en güncel bilgiye ulaşabilirsiniz.
Biz Luxury Sea Boats ile çıktık, 8 kişiye kadar toplam 1350AED ödeyerek 4 saatlik tekneyi tuttuk.
Tüm ekipmanlar firma tarafından sağlanıyor. Hatta sadece balığı tutma keyfini yaşıyorsunuz, balığı oltadan çıkarma, tekrar yem takma gibi sıkıcı işleri gene teknenin mürettebatı yapıyor.
Bunun dışında Groupon'ları ve Entertainer kitabındaki firmaları da deneyebilirsiniz.
Buna Dikkat: eğer deniz tutuyorsa -bunlar fiber tekneler olduğu için oldukça sallayabiliyor- önceden midenizin bulanmaması için ilaç almanızı öneririm.

Dubai'de Gece Hayatı


İsterseniz daha basit bir soruyla başlayayım blog'a: 


Dubai'de alkol içebilir miyim?

Evet. :) Dubai'de halka açık alanlar dışında evinizde veya alkol lisansı olan herhangi bir restoran, bar, gece kulübü veya otelde alkol tüketebilirsiniz. Lisans genelde otellerde olduğu için gece kulüpleri daha çok otellere bağlı yerlerde oluyor. Alkole dair dikkat etmeniz gereken şey: alkolle araç kullanmamak! Bu şekilde yakalanırsanız sınır dışı edilebilirsiniz.

Evimize alkol nerden alabiliriz diyorsaniz?
- Duty Free (Istanbul çıkıştan değil, Dubai'nin içindeki duty free'den almanızı öneririm: 4 lt hakkınız var, 24'lük kutu biralar 1 lt sayılıyor.) - İçki lisansi olan yabancı bir arkadaş edinmek: aslında Dubai'de alkol satan dükkanlar var ancak alkol alma lisansınızın olması gerekiyor. Müslüman bir Türk olarak bu lisansı çıkarmanız hemen hemen imkansız!- 800 AED üzeri bir alımınız olacaksa alkolü evinize kadar getiren kişiler var (paranın olduğu yerde çözüm vardır her zaman)- Daha önceki yazımda belirtmiştim bazı emirlikler daha esnek: Umm Al Quwain'deki Barracuda Beach Resort'tan hiç kimlik veya lisans göstermeden içki alışverişi yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken yer Sharjah: En tutucu emirlik, alkol dahi satılmıyor. Buradan geçerken kontrol vs yok ama oldu da yakalandınız biraz başınız ağrıyabilir!

Ev Dışında İçilecek / Gezilecek Güzel Gece Kulüpleri/ Barlardan birkaç Öneri! 
Barasti Beach Bar
- The Observatory: Dubai Marina bölgesinde Marriott Otel'in roofunda yer alan güzel manzaraya sahip bir bar
- Barasti Beach Bar: Dubai Marina bölgesinde Le Meridien Oteline bağlı bir gece kulübü. Dubai'ye geldiğinizde duyacağınız ilklerden olabilir, oldukça popüler. Üst ve alt katta farklı müzikler çalıyor, üst katta dance floor da olduğu için biraz daha popüler müzikler, 80'ler vs çalıyor. Alt kat ise lounge alanı gibi, kumsal tarafına da burdan geçiyorsunuz, burası daha çok oturup muhabbet edebileceğiniz bir alan. Rahat bir mekan, topuklu ile de gitseniz flip flopla da gitseniz göze batmayacak bir yer. 
- Amwaj Rotana Rosso: Rosso Amwaj Rotana içinde yer alan bir restaurant. Güzel bir terasta açık havada daha sakin içki içmek isteyenler için. (Rosso İtalyan bir restaurant aynı zamanda, yemekli organizasyon da yapılabilinir)
Marina Yat Kulübü Aquara Lounge
- Marina Yacht Club- Aquara: Aquara Marina Yat Kulübün içinde bir lounge bar. Güzel bir marina manzarası var, açık terası oldukça büyük, içeride genelde ingilizler var. Biraz daha şık bir mekan. Perşembe -Cuma'ları oldukça güzel çalan bir DJi var. Gece 00:30dan sonra bir alana bir bedava happy hourları mevcut. Ladies night Salı geceleri (bayanlara üç tane kendi hazırladıkları şekerli bir kokteyl bedava, kokteyl pek güzel diyemeyeceğim!)
- Sho Cho: Jumeirah yolu üzerinde Marina Beach Resort Oteline bağlı bir Japon restaurantı. Ancak akşam 22:00dan sonra güzel açık hava bir gece kulübüne dönüşüyor. Direk denizin kenarında hoş bir mekan. Güzel müzik, şık insanlar. Girişte dress code uygulaması var, şort, parmak arası olmamalı. Lychee martinisi önerilir :)
- Buddha Bar: Bir klasik, Dubai'de de mevcut. Grosvenor House otelinde yer alıyor. Henüz gitmek nasip olmadı, gidince ayrıca yazarım :) 
Trader Vic's
- Trader Vic's: Orijini Amerika olan bu zincir Arap yarımadasında özellikle expatlar arasında oldukça popüler. Trader Vic's aslında bir Mai Tai bar. Mai Tai rom, likör ve lime ile hazırlanan sert, değişik bir içki, tadı güzel. Ama bunun dışında da Puka Puka, Pino Pepe gibi tadları da denemenizi tavsiye ederim.(biraz daha girly tatlar olabilir ;)) Madinat Jumeirah'daki Trader Vic'sde haftasonları canlı müzik oluyor. 
Trader Vic's Kokteylleri


19 Şubat 2013 Salı

Dubai Kumsalları

Dubai'ye gelmeden önce deniz nasıldır / Bikini ile rahatlıkla denize girilir mi? gibi sorular vardı aklımda. 
JBR

Burası tam bir Arap şehri olmadığı ve nüfusun %90'ı yabancı olduğu için plajlar oldukça modern. JBR'daki plaj eskiden daha genişmiş ancak şu anda sahil kısmında bir alişveriş merkezi çalışması olduğundan plaj alanı daraltılmış. Gene de bizim gibi marina bölgesinde oturanlar için yürüme mesafesinde çok iyi bir alternatif. Burada sahil hep kum, deniz çok tuzlu değil, deniz sıcaklığı da normal Akdeniz suyu sıcaklığımızda (tabi Şubat ayı için: yazın oldukça sıcak oluyormuş). Halk plajları kesinlikle rahatsız edici değil, hasırını havlusunu alan kumlara yatıp kumsalın keyfini çıkarıyor. Maalesef bizdeki tesis anlayışı pek yok bu nedenle coolboxlardan edinip içeceğini yiyeceğini yanında taşımak faydalı. 
Kite Beach
En son keşfimiz "Kite Beach" oldu, burası Kite Surf yapanların yeri çoğunlukla, çok güzel bir sahil, denize girme alanı da ayrı olduğu için keyifli. Arka alanda beach ball, beach volley gibi de pek çok spor aktivitesi yapılabilinir.

Deniz Kabukları



Kite Beach'den Burj Al Arab görüntüsü





17 Şubat 2013 Pazar

Dubai'de Ehliyet Almak


Dubai'ye uzun sureli geldiyseniz, cehennem sıcaklarını ve taksi şoförlerini düşünerek hemen araba almaya karar verebilirsiniz :) Verginin olmaması ve benzin fiyatlarının ucuz olması da araba almayı çekici hale getiriyor. Araba almadan önce ilk iş olarak ehliyet işini halletmeniz gerek. 

Bunun için 2013'te mevcut süreç şu şekilde:


Türk ehliyetimiz BAE'de tanınan ülkeler arasında yer alıyor, yani kolaylıkla bir RTA(Roads and Transport Authority) ofisine giderek ehliyetinizi dönüştürebilirsiniz. Tanınmayan ülkeler arasında olsaydınız tekrar sınava girmek gibi bir sürecin içine girebilirdiniz. 

Türk ehliyetini dönüştürmek için gerekli belgeler:
- Türk Konsolosluğuna öncelikle email atmanızda fayda var.(consulate.dubai@mfa.gov.tr) Mailde tercümanlarının mail adresini paylaşıyorlar. Tercümanın mail adresine ehliyetinizi scan edip ya da arkalı önlü fotoğrafını çekip göndermeniz gerekli. Tercüman size konsolosluğa gelip alabileceğiniz günü bildiriyor, o gün konsolosluğa gidip 175 AED vererek tasdikli tercüme dökümanınızı alabilirsiniz. Yanınızda mutlaka ehliyetinizin orjinali olsun! (Türk Konsolosluğu Pazar-Perşembe 08:30-12:30 arası başvuru kabul ediyor)
- Emirates id fotokopisi ve orjinali
- Sponsorunuzdan imzalı "no objection letter"
- Pasaport fotokopisi ve orjinali
- Oturma izni ve orjinali
- Eye test (Bunu Al Barsha RTA Licensing Center içerisinde başvuruya gittiğinizde yaptırmanızı öneririm. Dışarda da herhangi bir optikçide yaptırabilirsiniz ama ya formları olmuyor ya da fiyatı daha yüksek söylüyorlar. RTA'da yaptırdığınızda 100 AED ödüyorsunuz. Sadece harf okuyorsunuz, belli harfleri yanlış okusanız da çok sorun yok;) Yanınızda mutlaka bir resim olmalı!)
- Başvuru için bir fotoğraf, bu fotoğraf ehliyetinizde kullanılmıyor iyi gözükmesine çok kasmayın bu nedenle :)
- 410 AED başvuru ücreti (nakit kabul ediliyor)

Tüm bu evraklarınızla RTA ofisine gidiyorsunuz. Mall of Emirates yakınında Al Barsha Driving Centre'a gidebilirsiniz. Pazar-Perşembe 08:00-14:00 arası açık. Gittiğinizde formu dolduruyorsunuz, formda ve evraklarda birisi yardımcı oluyor, fotokopisi çekilmesi gereken eksik evrağınız varsa 2 AED'ye çekip yardımcı oluyorlar. Eye testi de yaptırdıktan sonra numaranızı alıyorsunuz, 410 AED başvuru ücreti ödüyorsunuz. Fotoğrafınız orada çekilip 5 dakika içinde ehliyetinizi basıp size veriyorlar. 

Tüm bu işlemler oldukça çabuk oluyor, işin sonunda 10 yıllık ehliyetiniz elinizde, hayırlı uğurlu olsun!:)

14 Şubat 2013 Perşembe

14 Şubat Sevgililer Günü ve One Billion Rising!

Sevgililer Günü
Bugün 14 Şubat 2013 Perşembe. Sevgililer günü olarak seçilmiş özel bir gün. Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü tarzındaki özel günleri pek sevmeyenlerdenim. Bunun sebebi bu tip günlerin olanları mutlu etmesinden çok olmayanları mutsuz ettiğini düşünürüm. Bu nedenle Sevgililer Gününe dair çok birşey yazmayacagım: Kutlayanların kutlu olsun, kutlamayanlar için sevgilerini gösterdikleri bir gün daha olsun, sevgilisi olmayanlar içinse en kısa zamanda sevecekleri biri olsun :)

One Billion Rising
Bugün Dubai'de Türk Kadınları olarak Rixos The Palm'da toplanarak One Billion Rising için dans ettik. 100 kişiye yakın bir katılım oldu. Tüm dünya ile aynı saatte olması adına sabah 10 gibi erken bir saatte toplandık. Güneş tam tepedeydi. Müzikle birlikte hareketlenmeler de başladı. Koreografi çok bilinmiyordu ancak liderliği alan birkaç kişi öne geçerek hareketler takip edildi. Müzik çok güzel ve anlamlı. Türk kadının coşkusu ve enerjisiyle sabah 10 olması ve güneşe rağmen oldukça hareketli ve güzel bir dans oldu. Organize eden Sultanlara çok teşekkürler :)

One Billion Rising Nedir?
Dünyada V-day adında global bir hareket var. Amacı kadına şiddete son vermek! Bu grubun 15.yılı olması nedeniyle bu sene "One Billion Rising" adında bir kampanya yürüttüler. Kampanyanın mantığı şu: istatistiklere göre dünyada her üç kadından biri şiddete maruz kalıyorsa tüm dünya nüfusuna oranlandığında bu bir milyar (billion) kadın ediyor, bu nedenle bir milyar kadının bu şiddete son vermek adına bir araya gelmesi, dans ederek dikkatleri üzerine çekmesi ve global olarak birlikteliğin gücünü kullanması çok etkileyici.
İşte tam bu nedenden bunun bir parçası olabildiğim için mutluyum!

One Billion Rising için 14 Şubat'ın seçilmesinin de bir nedeni var: "The 'V' in V-Day stands for Victory, Valentine and Vagina."

One Billion Rising şarkısını ve dansını da aşağıdaki videodan izlemenizi tavsiye ederim, oldukça anlamlı.



12 Şubat 2013 Salı

Benihana Restaurant Amwaj Rotana

Eşimin işi nedeniyle Dubai'ye taşındığımızı belirtmiştim, burdaki tüm kadınlar gibi :)
Eşimin çalıştığı şirketin ortaklarını seviyorum, yılbaşı çekilişinde bize Benihana Restaurant'tan hediye çeki geldi, tabi hemen araştırıp denedim.

Benihana Restaurant JBR Walk'ta (Jumeriah Beach Residence: sahil tarafında kurulmuş yüksek binalardan oluşan bir yerleşim bölgesi, sahil kısmında da çeşitli cafe ve restaurantlar olduğu için oldukça trend yerlerden biri) Amwaj Rotana otelinin en üst katında yer alıyor. Aslında Japon, deniz ürünleri ve sushi mutfağı. Ancak denenmesi gereken Teppenyaki menusu: yani live cooking. 



Teppenyaki Nasıl Birşey?
Ocağın etrafına maksimum 8 kişi oturuyor, bu şekilde 4 ocak var. Ocağın başında da bir aşçı oluyor. Daha önceden garsona vermiş olduğunuz siparişleri tekrar ediyor ve sırasıyla onları ocağın üstünde showlarla pişirmeye başlıyor. Yaklaşık bir saat süren eğlenceli bir deneyim. Aşçı bir yandan yemekleri yaparken bir yandan da esprili biçimde yemeklerle interaktif bir show yapıyor. Tavuk, et ve balık karışımlarından bir tanesini menuden seçiyorsunuz, fiyatlar seçtiğiniz yemeğe göre 195 ile 265 AED arası (100AED=50TL: AED para birimini ikiye bölerek kolayca TLye çevirebilirsiniz). İçecekler buna dahil değil, mekan otele dahil olduğu için alkol menusu de mevcut. Çorba, salata ve tatlı  teppenyaki menusunun içinde. Tatlı da iki seçenek vardı biz gittiğimizde, biri kızartılmış dondurma diğeri de yufkaya sarılmış çikolata, fıstık ezmeli bir tatlıydı, ikisi de güzeldi :)


Bu da showdan küçük bir video: 

Dubai Hurması Yayında :)



Evet Dubai Notları olarak başladığım blogumu bugün itibariyle Dubai Hurmasına çevirdim. Dubai'de tanıştığım "DubaideYaz" blog sahibi arkadaşımın bunda çok büyük etkisi oldu diyebilirim. İstanbul'da olmayan vaktim şimdilik burda olduğu için de daha çok uğraşabildim. İşim gereği zamanında Facebook fan page yarattım, hatta arkadaşını getir hediye kazan kurgusuyla sayfa üye sayısı 150'lerden 4000'lere kısa sürede çıkarmıştık. Tabi burada ajanslarla çalışmak ve firma için birşeyler yapmanın etkisi büyük. Tüm gün vaktini işte geçirirken tabiki iş için faydalı birşeyler peşinde koşuıyorsun. Tuhaftır ki insan aynı zamanı kendi için harcamıyor. Kişisel blog boş zaman doldurma gibi bir hobi klasmanında. Halbuki bunların hepsi online birer günlük, artık saklamaya da gerek yok, herkese açık :)

Ben kişisel hayatımda blogları çok kullanan biriyim, bir yeri ziyaret edeceksem o bölgenin resmi sitelerinden çok blog yorumlarına önem veririm, çünkü insanların kişisel yazdıkları benim için daha önemli, paylaşılanların hepsi gerçekten kişisel deneyimler.

Bu nedenle bu blogu daha aktif kullanıp sizlerle Dubai hakkında pek çok şey paylaşmayı hedefliyorum :)

Neden Dubai Hurması?



Hurma sanırım Arap yarımadasıyla bütünleşmiş bir meyve. Buraya geldiğimde keşfettiğim ve çok sevdiğim bir tat ise "Chocolate Dates" yani çikolatalı hurmalar; özellikle içinde badem olanlar favorim. Şimdiye kadar bunu en kaliteli yapan yer Cafe Bateel. Her gün Cafe Bateel biraz tuzlu olacağından günlük hayatta hemen hemen tüm marketlerde satılan Arabian Delights ChocoDates de güzeldir :)



Dubai Hurması Facebook'ta!
Dubai Hurmasını Facebook'tan da Takip Edin! Sağ tarafta yer alan kutucuktan like edip takip etmeye başlayabilirsiniz :)




4 Şubat 2013 Pazartesi

Unexpected but pleasant :)



Burası Duty Free değil, Birleşik Arap Emirlik'lerinde Umm Al Quwain Emirliği içindeki Barracuda Beach Resort'un içki satış alanı. Şimdiye kadar gezdiğim en bol çeşitli içki dükkanı diyebilirim.

Blogun istatistiklerine bakarken Kamboçya'dan bir kişinin okuduğunu farkettim: Sağolsun tatildeki Anne :)

2 Şubat 2013 Cumartesi

Rainy but lovely :)


Geldiğimden beri ilk kez Dubai tüm gün yağmurluydu. Hava gene de sıcak olduğundan ve yağış hafif olduğundan hayat pek etkilenmedi, yağış olsa bile şemsiye taşıyan çok az insan gördüm. İnsanlar her gün yaptıkları sporlarına devam ediyor, alışverişini yapıyor, cafelerde oturuyordu. Sanırım mantık yaz olmadığı sürece dışarda olmak! Yeter ki o sıcaklar gelmeden olabildiğince zamanı dışarda geçirelim! Yağmur zaten çöl iklimi olan bir yer için oldukça lüks. :)



Genelde balkona güneş gelen saatlerde Ikea'dan yeni aldığım masa ve sandalye minderlerimle balkon keyfi yapabildim :)

Yağmur ve çamur ayrılmaz ikili... Yağmura göre kendini konumlandırmamış Dubai'de ise altyapı sorunları tabi mevcut :)


Suya düşen yağmur damlaları ve sıcak hava güzel ikili :)


Yağmur yağsa da yürüyerek Waitrose alışverişi yapılır ve şemsiyesiz eve dönülür :)



Üşütmediği sürece ıslanmak güzeldir :)