20 Mart 2013 Çarşamba

Arap Kokuları: Öd (Oud)

Hayatınızda çoğu görüntüyü unutabilirsiniz. Bir araştırmaya göre bu unuttuğumuz yaşanmışlıkları en kolaylıkla hatırlayabildiklerimiz belli bir koku ile özdeşleştirdiklerimiz. O kokuyu duyduğumuzda bilinç altında da olsa daha önceden bir tanıdıklığımız varsa kendimizi yakın hissediyoruz. Çamlık kokusunun yazlığımızı hatırlatması ve o yeri sırf bu nedenle sevmemiz gibi. Güzel bir günde sürdüğümüz kokunun yıllar sonra karşımıza çıkıp bizi o güne götürmesi gibi. Sizin aklınıza da bir sürü örnek geliyordur eminim..

Ben Dubai'den döndükten sonra bana burada yaşadığım günleri hatırlatacak koku ise kesinlikle Öd (Oud) olacaktır. O kadar bu yarım adaya özgü bir koku ki.. Öd aslında Güneydoğu Asya taraflarında yetişen bir ağaç türü. Yanmış odun kokusuna tatlı bir aroma katılarak oluşan ağır bir koku, bizim hacı yağı olarak tabir ettiğimiz koku gibi ağır ve kalıcı. Araplar arasında ise oldukça ilgi çeken bir koku türü.

Dior gibi markaların bu bölgeye özel Oud kokuları oldukça revaçta ve fiyatları da diğer kokulara kıyasla oldukça yüksek (100ml 800AED civarı).



Deira Bölgesinde gezerken ablam bir arkadaşı için Oud kokularından arıyordu, birkaç yerel mağazaya sorduk ve hepsi aynı mağazaya yönlendirince gittiğimiz yerin iyi olduğundan emin olduk:

Rasasi
Rasasi tüm Gulf ülkelerinde (Birleşirk Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman, Bahreyn ve Katar) 115'den fazla showroomu olan Dubai menşeili bir aile şirketi. Burada Oud kullanılan ürünlere yöneldikçe fiyatlar yükseliyor. Oud kokusunu benim gibi çok ağır bulanlardansanız daha light olan French kokular da mevcut. Mekana girip Patrick Süskind'in kitabındaki gibi kendine kokuya vermiş kişilerin tek tek o küçük şişeleri sizin zevkinize göre koklatmaları ve içindeki karışımları tarif etmeleri bile burayı ziyaret etmeniz için bir neden. Ben Deira'daki yerine gittim, eski şehirde eski bir dükkan olması da oryantalliğini arttırıyor diyebilirim:)
www.rasasi.com

Her yaşadığınız güzelliğin kokusunu bulmanız dileğiyle!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder