10 Nisan 2013 Çarşamba

Ah şu Şeyh'ler!

Buraya gelmeden Arap yarımadasına dair şu cümleleri sıklıkla duyuyordum:
- benzin araba çok ucuzmuş orda
- alkol içemeyecek misiniz?
- bir şeyh ayarlarsın artık bana

Sonuncu cümle tabi pek tahmin edebileceğiniz gibi bekar kız arkadaşlarımdan geliyordu, iş yaşamından bıkmış sıkılmış, kurtuluşu bir şeyhle evlenmekte bulmuş :) Tabi fena olmazdı Şeyhlerle tanışma ortamım olsaydı :)

Burada yaşayan lokal halka Emirati deniyor (Emirates de burdan gelme). Lokal halk tüm nüfusun sadece %10unu oluşturduğu için çok değerli. Sonradan Emirati olunamıyor, yabancıların çocukları BAE'de doğsa bile Emirati olamıyorlar. Emirati olmanın büyük avantajları var, tüm sosyal haklardan ücretsiz faydalanabiliyorlar, işe alımlarda öncelikliler ve doğurdukları her çocuk için de devletten para alıyorlar. Yani yan gel yat gene de çok güzel yaşarsın bir Emirati olarak.

Şu an yönetimde olan şeyhler ailesini anlamam ise bayağı zamanımı aldı, çünkü isimler çocuklarıyla çok benziyor, bayağı karışık bir sürece giriyorsunuz anlamaya çalışırken.

Şimdi anladığımı özetleyeyim size :)

İki önemli aile var:
Al Nahyan'lar:
Abu Dhabi'nin yönetim ailesi. Bunlardan sıklıkla karşılaştığınız isimler şöyle:
Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan: 1966'dan 2004'e kadar Abu Dhabi'yi yönetmiş. Oldukça vizyoner bir lider, bugünkü BAE'nin kurucusu.


Şeyh Khalifa bin Zayed Al Nahyan: 2004'te babası vefat edince başa geçen oğul. BAE Devlet Başkanı. Bu isim de Burj Khalifa'dan tanıdık gelecek. Burj Khalifa ilk açıldığında Burj Dubai adıyla geçiyor ancak Abu Dhabi Dubai'yi krizden çıkaracak parayı sağladığında böyle bir jest(!) yapılıp kulenin ismi Burj Khalifa olarak değiştiriliyor.


Al Maktoum'lar:
Şeyh Rashid bin Saeed Al Maktoum: 1958'den 1990'a kadar Dubai'yi yönetmiştir. Şeyh Zayed ile birlikte BAE'nin kurulmasında büyük rol oynamıştır, o dönemin devlet başkanlığı yardımcılığını yapmıştır. Çıkan petrolle kazandıkları tüm paraları Dubai'nin altyapısına, sosyal hizmetlerine harcamış, vizyoner bir lider. Hastaneler, havaalanı, Creek, yollar hep onun zamanında yapılmış.

Şeyh Maktoum bin Rashid Al Maktoum: Şeyh Rashid ölünce yerine öncelikle oğlu Şeyh Maktoum geçti ancak Şeyh Maktoum ülkeyi kardeşi Şeyh Mohammed ile 2006 ölüm yılına kadar yönetti. Şeyh Mohammed aslında o zamanda yapılan gelişmelerin arka plandaki ismiydi. 

Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum: 2006'da abisinin ölümünden sonra Dubai mutlak hükümdarı olmuştur. Palm adalarının oluşturulması, 7 yıldızlı Burj Al Arab'ın açılması, Burj Khalifa'nın açılması gibi önemli projelere imza atmıştır. En bilinen evliliği Ürdün Kralı Hüseyin'in kızı Prenses Haya ile olanıdır. Şeyh Mohammed'in toplamda resmi olarak bilinen 23 çocuğu var, bunlardan 9u erkek 14ü kız. Şeyh Mohammed Haya ile olan en son oğulları Şeyh Zayed'in 2012'deki doğumunu Twitter hesabından duyurmuş. Twitter'dan takip etmek isterseniz: @HHShkMohd
Prenses Haya ve Şeyh Mohammed İngiltere'de Ascot at yarışlarında

Şeyh Hamdan bin Mohammed Al Maktoum: Şeyh Mohammed'in ikinci oğlu ve veliahtı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder