9 Eylül 2013 Pazartesi

Dubai'de Çalışma ve Vize!

Dubai'ye iş bularak geldiğinizde şirket genelde sizin için tüm vize ve oturma izinlerinizi halleder. Vize çeşitleri ile ilgili eski bir yazımdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz: Dubai'ye gelmek. Eş olarak da normalde önce turist vizesiyle gelir, burada eşinizin oturma izni çıktıktan sonra eşinizin sponsorluğunda aile oturma izni alırsınız. 

Benim durumum ise biraz karışıktı. Çalışmıyor olmama rağmen bana da bir çalışan gibi oturma izni (emloyment visa) alınmıştı. Yani eşimin şirketi bana da sponsor olmuştu. Ancak benim gibi bir gün iş bulduğunuzda bu vizenizi öncelikle iptal ettirip tekrar eşinizin vizesine geçmeniz gerekiyor. Hele şirketin yetkilileri Türkiye'de ise vize iptali bayağı sıkıntılı olabiliyor, dikkat! Eşler genelde kolay iş değişikliği yapabilmek adına eşinin vizesinden çıkmayıp çalışmayı tercih ediyorlar. Eşinizin sponsorluğunda kalıp çalıştığınızda şirket sadece size çalışma izni(labour card) çıkarıyor. Bu şirketlerin de tercih ettiği birşey aslına bakarsanız. Özellikle kadınları alırken bu soruyu soruyorlar; çünkü şirketin sponsorluğuna almak şirket için ekstra bir maliyet. Diğer türlü sadece çalışma kartı için bedeli ödeyerek sizi çalıştırmaya başlayabiliyorlar.


Benim çalışma vizemi iptal ettirdikten sonra eşimin vizesine geçmem iki gün sürdü, bu süreci yazmak istedim benim durumumdakilere yardımcı olur umarım:

- Türk konsolosluğuna giderek Aile Cüzdanınızın 40 AED vererek aslı gibidir kopyalarını alıyorsunuz. 
- Konsolosluktan aldığınız aslı gibidir kopyasını "Ministry of Foreign Affairs" e giderek tasdiğini almanız gerekiyor. Bu işlem için de 155 AED ödüyorsunuz.
- Eşinizin ve sizin pasaport kopyaları, emirates id kopyaları, eşinizin iş sözleşmesi, oturduğunuz evin kira sözleşmesi, evlilik cüzdanı tasdikli kopyası ve bol fotograf alarak Immigration ofisine gidiyorsunuz. Typing center öncelikle başvuru formunuzu dolduruyor, belgelerinizi kontrol ediyor, eksiklik varsa bilgilendiriyor. Normalde her vize değişikliğinde ülkeden çıkıp tekrar girmeniz gerekiyor. Ancak bunu yapmak istemiyorsanız incountry fee diye birşey eklemişler (parasını verdiğiniz sürece tüm işleriniz çok çabuk işleyebilir Dubai'de), normal ödeyeceğiniz feeden bir 500aed daha pahalı, yani 910 AED ödeyerek ülkeden çıkmadan vize değişikliğiniz olabiliyor. 
- Ben immigration ofis olarak Sheikh Zayed yolu üstünde Noor Islamic Bank metro istasyonunun ucundaki Al Manara ofise gittim. Buraya özel mi emin değilim ama gerekli tüm belgelerin tasdiğini bu yerden halledebiliyorsunuz. Benden ekstra şunları istediler, hepsini de bu immigration ofiste halledebildim. 
  • Labor contract attestation: Eşinizin iş sözleşmesinin tasdiğini 130 AED karşılığında yaptırabiliyorsunuz.
  • Ejari attestation: Kira sözleşmenizin tasdiğini 195 AED vererek yaptırabiliyorsunuz.
- Benimkisi visa statusunun değişmesi olduğu için ayrıca bir 610 AED aldılar.
- Her vizeniz değiştiğinde medical testi tekrarlamak durumundasınız. Bir günde sonuç alabilmek istiyorsanız Al Safa Medical Center ya da Knowledge Village daki Medical centerlardaki VIP Medical Checki 750AED e yaptırabilirsiniz. Ben Al Safa'ya gittim, aynı gün içinde sonuç almak istiyorsanız sabah 11'den önce gidin. 
- Medical Check kağıdınız da hazır olduktan sonra tekrar Immigration'a gidip teslim etmeniz gerekiyor. Burada size son olarak vizeyi acil mi istediğinizi soruyorlar. Ben acili seçmiştim, hemen vizenin basılmasını istemiştim. Mevcut emirates id'niz de böyle bir durumda iptal oluyor, yeni çıkarıyorlar, onun için de başvurunuzu orada alıyorlar. Ayrıca sizi Emirates Id authoritye göndererek şu an mevcutun iptalini teyit ettirtiyorlar, o kağıdı da immigrationa getiriyorsunuz. Tüm bunlara da son olarak 680 AED ödedim. 

Uzun anlattığımı farkındayım ama güne 8'de başlarsanız, hepsini iki günde tamamlayabiliyorsunuz. Bu süreçlerde kolaylıklar gelsin herkese :)

4 Eylül 2013 Çarşamba

Yine Yeniden: Dubai'de Çalışmak

En son yazıdan bu yana oldukça zaman geçti, aslında yazılara ara vermemin bir nedeni vardı: Çalışmaya Başlamak!
Evet expat eşliğinden çıkıp kendim de bir expat olmaya çalıştım :)
Expat eşliği duygusal bir iş gerçekten, üzerine çok şey yazılmış, çok şey çizilmiş, sevdiklerimden bir tanesi:


Expat eşliği sıfatından çıkıp da çalışmak niye? diye sorabilirsiniz ama uzun süre kurumsal hayatta olanların dilemnası sanırım bu, içindeyken söylensen de senin bir parçan! Her gün kendine dikkat ederek işe gitmek, iş hayatinde sosyalleşmek, sürekli iş ve ilişki yönetimi için kafayı çalıştırmak ve şanslıysanız kafası çalışan sizi geliştiren insanlar tanımak.


İşte benim de çalışma isteğim öyle bir kabardı ve aramalara başladım, bu süreç uzun bir süreç öncelikle bunu bilerek başlamanız lazım. Asla cevap gelmiyor diye umudu yitirmemek lazım. Kendinle alakalı işleri aramak, onlarla ilgili kontak olabilecek herkese bir şekilde ulaşmak lazım. Burda da Türkiye gibi en önemli şey: Network! Network kurabileceğiniz her ortama katılın, neyin nerden çıkacağı gerçekten belli olmuyor. Bunun dışında gulftalent.com ve bayt.com gibi iş arama siteleri de oldukça faydalı. Linkedin bu bölgede çok yoğun kullanılıyor. Birebir bir iş size uysa da aranmayabilirsiniz. Bu da moralinizi bozmasın, özellikle lokal firmalarda çok doğru işleyen HR süreçleri yok bunu kabullenmelisiniz. Sizin gibi iş arayan bir sürü kadın da var, bunu da unutmayın, şirketler bunu da kendi çıkarları için kullanmaya çalışabilir. Uluslararası şirketlerde ise referans yoluyla daha çok ilerliyor işler, bu nedenle gene konu network kurmaya geliyor. Burda sıfırdan başlıyorsunuz, ne okul deneyiminiz ne iş deneyimleriniz çok önemli, tanımıyorlar. CV ye bakarak Türkiye'deki gibi sizi konumlandıramıyorlar. Bu nedenle sıfırdan başlayıp olabildiğince insan tanımak lazım. Career break gibi düşünerek bu zamanınızı bir hobi de edinerek değerlendirebilirsiniz, hep yapmak istediğiniz birşeyi yapmak için oldukça zamanınız var. Bunun bile bir kapı açacağını düşünüyorum. Yeter ki durmayın! Moralinizi Bozmayın!