3 Nisan 2013 Çarşamba

Dubai'de Araba Tescil Süreci

Araba konusuna devam :)

Arabanızı direk galeriden sıfır alabilirsiniz, böyle bir durumda tescil sürecini galeri üstleniyor.

Arabanızı ikinci el galeriden alabilirsiniz (4*4 en çok tutulanı), bu durumda da galeri tescil sürecini üstleniyor.

Arabanızı Dubizzle'dan ikinci el direk sahibinden satın alabilirsiniz, bu durumda tescil süreci şu şekilde oluyor:

Hep yanınızda olması gereken evraklar:

  • UAE ehliyeti (bu ehliyeti nasıl alabileceğiniz dair şu yazıma bakabilirsiniz: Dubai'de Ehliyet Almak
  • Pasaport
  • Fotoğraf
  • Türk Ehliyeti ve fotokopisi


- İkinci el araba almak her zaman risklidir, maalesef satııcının dediklerine %100 güvenemezsiniz. Dubai'de ikinci el aracı tescil ettirmeden önce bir araç testi oluyor. Bu testi geçemeyen hiç bir araç trafiğe çıkamadığından testi geçen araçların en azından çalıştığından emin olabilirsiniz. Bu test bizim araç muayenemizde yapılan testlerin aynısı. Buna Vehicle testing deniyor ve bu masraf satana aittir.

- Daha derinlemesine bir inceleme istiyorsanız, gelecek sorunları ve masrafları öngörebilmek adına satıcı ile anlaşarak aracı satın almadan önce serviste sorgulatabilirsiniz. Bu işlemin ücreti satın alana aittir. Ortalama 350-400TL gibi fiyatlar ödersiniz. Bu testle birlikte aracın A'dan Z'ye her tarafı incelenir, ve hangi parçanın ne  kadar zaman içinde ne kadarlık masraf çıkaracağını bilirsiniz. Eski bir araç alıyorsanız yüzü astarından pahalı olmaması adına bu testi yaptırmanızı tavsiye ederim.

- Araç tüm testlerden sonra içinize sindiyse, Mall of Emirates'in arkasında yer alan Al Barsha Service Center'a gidip tüm işlemleri burada halledebilirsiniz.

- Öncelikle satın alan tarafın aracın sigortasını yaptırması gerekli, bu işlemi Al Barsha Service Center içinde halledebilirsiniz. Bunu yapmak için satıcıdan eski sigortasını istemeyi unutmayın, ordaki bilgileri kullanarak yeniyi sizin adınıza yapıyorlar. Ayrıca Türk ehliyetiniz ve bir fotokopisi de yanınızda olsun, 10 yıldan fazla sürücüyseniz sigorta da belli indirime sahip oluyorsunuz.

- Al Barsha Centerın yanında yer alan Eppco'da tescil işlemini yaptırabilirsiniz. Hem alıcı hem satıcı birarada gitmelidir. Yanınızda olması gereken evraklar: aracın eski registration cardı, yeni alıcının yaptırmış olduğu sigorta kağıdı ve araç muayeneyi geçtiğine dair belge. Noter gibi bir işlem, evraklar imzalanıyor, para teslim ediliyor ve satış işlemi gerçekleşiyor.

- Alıcı arabayı üstüne geçirdiği için 1 senelik car registration masrafını ödüyor, 370AED kadar bir ücret. Bunun karşılığında geçerlilik tarihinin yazılı olduğu bir pul alıyor, bunu plakanın üstüne yapıştırması gerekiyor.

- Satıcı mevcut SALIK'i iptal edip içinde kalan tutarı alabiliyor.

- Alıcı ise yeni SALIK'i benzin istasyonun içinden alabiliyor. SALIK Dubai'de Sheikh Zayed yolu üzerindeki bir HGS sistemi. Her aracın ön camında yer almalı. 100AED veriyorsunuz, 50AED depozito, 50AED de kredi olarak yükleniyor.

Sigortanız, satış işleminiz ve Salik'iniz olduktan sonra aracınızla rahatlıkla evinize doğru yol alabilirsiniz :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder