7 Nisan 2013 Pazar

BAE Tarihçesi

Enteresan şekilde Türkiye coğrafi olarak Arap ülkelerine çok yakın olmakla beraber haberlerde oldukça uzak durmuş bir ülke. Bu bölgeyi tanımıyoruz, pek bilmiyoruz, halbuki bu bölgenin haberlerinde bize oldukça fazla yer veriliyor. Gelen ziyaretçilerimiz de hep bu nedenden bize buranın tarihçesini soruyor, şeyhlerini merak ediyor. Bu nedenle bu konuları araştırarak birkaç yazı oluşturmaya karar verdim blogda, işte ilki, keyifli okumalar!

BAE Tarihçesi:
16.yy.da Portekizlerin Hint Okyanusu çıkartmasıyla bu bölge yaklaşık 150 yıl Portekiz etkisinde yönetilmiş. 17yydan 19.yüzyıla kadar korsan saldırılarına maruz kalmış, bu durumda ülkeyi İngiltere korumuş. Buna karşılık İngiltere münhasırlık anlaşması yapmış ve bu bölgeyi ordu güçleri ile korumaya başlamış.

Bu dönem halkın geçim kaynağı inci sektörü ve balıkçılık. Ancak Japonların kültür incilerini keşfi ve ikinci dünya savaşıyla Hindistan'ın Arap ülkelerinden gelen incilere uyguladığı yüksek ithalat vergileri nedeniyle inci sektörü de kötüye gitmiş.



Ülkenin kaderini değiştiren 1960'larda keşfedilen petrol olmuş. O dönem Abu Dhabi'yi yöneten Şeyh Zayed vizyoner bir yönetici olarak petrolden kazanmaya başladıklarını şehrin alt yapısına, hastane, okul, yol yapımına harcamış. O dönem Dubai yönetiminde olan Şeyh Rashid bin Saeed Al Maktoum da aynı yolu izlemiş. Şeyh Zayed bu bölgedeki Arap ülkelerinin birlik olması gerektiğini savunmuş ve bugünkü BAE'nin temelini atmış.
1968'de artık petrolün bulunmasıyla BAE bölgesinin korunması İngiltere'yi ekonomik olarak sıkıntıya sokmuş ve geri çekilme kararı almışlar. Bu ani karar aslında BAE'nin oluşmasına hız vermiş, birlik olmanın önemi daha da artmış. 1968'de Abu Dhabi ve Dubai öncülüğünde toplantılar başlamış ve birlik içinde dış ilişkiler, güvenlik ve sosyal servisler konusunda ortak hareket edilip diğer konularda emirlik kararlarının geçerli olması kararı alınmış. 1971'de Katar ve Bahreyn bağımsızlığını ilan edip bu birlikten çıkmışlar. Birlik içinde kalan diğer yedi Emirlik şöyle: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaiwain ve Fujairah. Şeyh Zayed Cumhurbaşkanı, Şeyh Maktoum da Başbakan olarak birliği yönetmiş.
2012'de BAE 40.yılını kutladı!

İngiltere'den sonra BAE Amerika'ya yakınlaşmış ve ordu güçleri konusunda destek almak için anlaşma imzalamış. 11 Eylül saldırılarından sonra BAE'nin El Kaide'ye para gönderen bağlantılarının olduğu keşfedildiğinden BAE hemen Amerika ile işbirliğine giderek şüpheli tüm banka hesaplarını dondurmuş. Tüm bunlar iki ülke arasındaki ilişkileri daha da yakınlaştırmış.

2004'te Şeyh Zayed öldükten sonra yerine Abu Dhabi'nin şimdiki yöneticisi oğlu Şeyh Khalifa bin Zayed Al Nahyan geçmiş. 2006'da Şeyh Maktoum bin Rashid Al Maktoum ölünce ise yerine Dubai'nin şimdiki yöneticisi oğlu Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktoum geçmiş. Bu aileler hakkında daha detaylı bilgi ise bir sonraki yazıda ;)

Dubai Yöneticisi Şeyh Mohammed Al Maktoum - BAE Başbakanı

Abu Dhabi Yöneticisi Şeyh Khalifa bin Zayed Al Nahyan - BAE Cumhurbaşkanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder