9 Eylül 2013 Pazartesi

Dubai'de Çalışma ve Vize!

Dubai'ye iş bularak geldiğinizde şirket genelde sizin için tüm vize ve oturma izinlerinizi halleder. Vize çeşitleri ile ilgili eski bir yazımdan daha detaylı bilgi alabilirsiniz: Dubai'ye gelmek. Eş olarak da normalde önce turist vizesiyle gelir, burada eşinizin oturma izni çıktıktan sonra eşinizin sponsorluğunda aile oturma izni alırsınız. 

Benim durumum ise biraz karışıktı. Çalışmıyor olmama rağmen bana da bir çalışan gibi oturma izni (emloyment visa) alınmıştı. Yani eşimin şirketi bana da sponsor olmuştu. Ancak benim gibi bir gün iş bulduğunuzda bu vizenizi öncelikle iptal ettirip tekrar eşinizin vizesine geçmeniz gerekiyor. Hele şirketin yetkilileri Türkiye'de ise vize iptali bayağı sıkıntılı olabiliyor, dikkat! Eşler genelde kolay iş değişikliği yapabilmek adına eşinin vizesinden çıkmayıp çalışmayı tercih ediyorlar. Eşinizin sponsorluğunda kalıp çalıştığınızda şirket sadece size çalışma izni(labour card) çıkarıyor. Bu şirketlerin de tercih ettiği birşey aslına bakarsanız. Özellikle kadınları alırken bu soruyu soruyorlar; çünkü şirketin sponsorluğuna almak şirket için ekstra bir maliyet. Diğer türlü sadece çalışma kartı için bedeli ödeyerek sizi çalıştırmaya başlayabiliyorlar.


Benim çalışma vizemi iptal ettirdikten sonra eşimin vizesine geçmem iki gün sürdü, bu süreci yazmak istedim benim durumumdakilere yardımcı olur umarım:

- Türk konsolosluğuna giderek Aile Cüzdanınızın 40 AED vererek aslı gibidir kopyalarını alıyorsunuz. 
- Konsolosluktan aldığınız aslı gibidir kopyasını "Ministry of Foreign Affairs" e giderek tasdiğini almanız gerekiyor. Bu işlem için de 155 AED ödüyorsunuz.
- Eşinizin ve sizin pasaport kopyaları, emirates id kopyaları, eşinizin iş sözleşmesi, oturduğunuz evin kira sözleşmesi, evlilik cüzdanı tasdikli kopyası ve bol fotograf alarak Immigration ofisine gidiyorsunuz. Typing center öncelikle başvuru formunuzu dolduruyor, belgelerinizi kontrol ediyor, eksiklik varsa bilgilendiriyor. Normalde her vize değişikliğinde ülkeden çıkıp tekrar girmeniz gerekiyor. Ancak bunu yapmak istemiyorsanız incountry fee diye birşey eklemişler (parasını verdiğiniz sürece tüm işleriniz çok çabuk işleyebilir Dubai'de), normal ödeyeceğiniz feeden bir 500aed daha pahalı, yani 910 AED ödeyerek ülkeden çıkmadan vize değişikliğiniz olabiliyor. 
- Ben immigration ofis olarak Sheikh Zayed yolu üstünde Noor Islamic Bank metro istasyonunun ucundaki Al Manara ofise gittim. Buraya özel mi emin değilim ama gerekli tüm belgelerin tasdiğini bu yerden halledebiliyorsunuz. Benden ekstra şunları istediler, hepsini de bu immigration ofiste halledebildim. 
  • Labor contract attestation: Eşinizin iş sözleşmesinin tasdiğini 130 AED karşılığında yaptırabiliyorsunuz.
  • Ejari attestation: Kira sözleşmenizin tasdiğini 195 AED vererek yaptırabiliyorsunuz.
- Benimkisi visa statusunun değişmesi olduğu için ayrıca bir 610 AED aldılar.
- Her vizeniz değiştiğinde medical testi tekrarlamak durumundasınız. Bir günde sonuç alabilmek istiyorsanız Al Safa Medical Center ya da Knowledge Village daki Medical centerlardaki VIP Medical Checki 750AED e yaptırabilirsiniz. Ben Al Safa'ya gittim, aynı gün içinde sonuç almak istiyorsanız sabah 11'den önce gidin. 
- Medical Check kağıdınız da hazır olduktan sonra tekrar Immigration'a gidip teslim etmeniz gerekiyor. Burada size son olarak vizeyi acil mi istediğinizi soruyorlar. Ben acili seçmiştim, hemen vizenin basılmasını istemiştim. Mevcut emirates id'niz de böyle bir durumda iptal oluyor, yeni çıkarıyorlar, onun için de başvurunuzu orada alıyorlar. Ayrıca sizi Emirates Id authoritye göndererek şu an mevcutun iptalini teyit ettirtiyorlar, o kağıdı da immigrationa getiriyorsunuz. Tüm bunlara da son olarak 680 AED ödedim. 

Uzun anlattığımı farkındayım ama güne 8'de başlarsanız, hepsini iki günde tamamlayabiliyorsunuz. Bu süreçlerde kolaylıklar gelsin herkese :)

4 Eylül 2013 Çarşamba

Yine Yeniden: Dubai'de Çalışmak

En son yazıdan bu yana oldukça zaman geçti, aslında yazılara ara vermemin bir nedeni vardı: Çalışmaya Başlamak!
Evet expat eşliğinden çıkıp kendim de bir expat olmaya çalıştım :)
Expat eşliği duygusal bir iş gerçekten, üzerine çok şey yazılmış, çok şey çizilmiş, sevdiklerimden bir tanesi:


Expat eşliği sıfatından çıkıp da çalışmak niye? diye sorabilirsiniz ama uzun süre kurumsal hayatta olanların dilemnası sanırım bu, içindeyken söylensen de senin bir parçan! Her gün kendine dikkat ederek işe gitmek, iş hayatinde sosyalleşmek, sürekli iş ve ilişki yönetimi için kafayı çalıştırmak ve şanslıysanız kafası çalışan sizi geliştiren insanlar tanımak.


İşte benim de çalışma isteğim öyle bir kabardı ve aramalara başladım, bu süreç uzun bir süreç öncelikle bunu bilerek başlamanız lazım. Asla cevap gelmiyor diye umudu yitirmemek lazım. Kendinle alakalı işleri aramak, onlarla ilgili kontak olabilecek herkese bir şekilde ulaşmak lazım. Burda da Türkiye gibi en önemli şey: Network! Network kurabileceğiniz her ortama katılın, neyin nerden çıkacağı gerçekten belli olmuyor. Bunun dışında gulftalent.com ve bayt.com gibi iş arama siteleri de oldukça faydalı. Linkedin bu bölgede çok yoğun kullanılıyor. Birebir bir iş size uysa da aranmayabilirsiniz. Bu da moralinizi bozmasın, özellikle lokal firmalarda çok doğru işleyen HR süreçleri yok bunu kabullenmelisiniz. Sizin gibi iş arayan bir sürü kadın da var, bunu da unutmayın, şirketler bunu da kendi çıkarları için kullanmaya çalışabilir. Uluslararası şirketlerde ise referans yoluyla daha çok ilerliyor işler, bu nedenle gene konu network kurmaya geliyor. Burda sıfırdan başlıyorsunuz, ne okul deneyiminiz ne iş deneyimleriniz çok önemli, tanımıyorlar. CV ye bakarak Türkiye'deki gibi sizi konumlandıramıyorlar. Bu nedenle sıfırdan başlayıp olabildiğince insan tanımak lazım. Career break gibi düşünerek bu zamanınızı bir hobi de edinerek değerlendirebilirsiniz, hep yapmak istediğiniz birşeyi yapmak için oldukça zamanınız var. Bunun bile bir kapı açacağını düşünüyorum. Yeter ki durmayın! Moralinizi Bozmayın! 

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Get Lucky - Daft Punk

Hani bazı albümler vardır size belli yerleri hatırlatır, işte bu albüm de bana Dubai'yi hatırlatacak, kesin : Daft Punk'ın son albümü Random Access Memories ve albümün hiti Get Lucky!

Güzel Çarşambalar 


27 Mayıs 2013 Pazartesi

Dubai'ye gelecek Bayanlara!

Dubai'de yeni bir yaşam kararı verdiniz ve Dubai'ye yerleşeceksiniz. Burada özellikle yeni evlilerde bayanlar için kritik bazı konular var. Dubai'ye gelmeden siz siz olun tüm soyadı değişikliklerinizi tüm evraklarınızda tamamlayın. Evlilik cüzdanınıza çok güvenmeyin çünkü burada maalesef çok geçerli bir belge değil. Hatta eşinizin sponsorluğuna geçecekseniz evlilik cüzdanınızı burada meşrulaştırmak için öncelikle orjinali ile birlikte Türk Konsolosluğuna gidip 40AED karşılığında "Aslı Gibidir" kopyasını almanız lazım. Bu kopyayla Bur Dubai'de yer alan Ministry of Foreign Affairs'a gidip UAE tarafından da tasdiğini almanız lazım. UAE tasdiği için de 155AED ödüyorsunuz. Bunlar sonunda geçerli bir evlilik cüzdanınız olup family visa'ya başvurabiliyorsunuz.

Soyadınızın tutarlı olması gereken evraklar pasaport, vize, Emirates ID ve ehliyetiniz. Bu nedenle mutlaka değişikliği yapıp tutarlı gidin, yoksa hepsine yeni baştan başvurmak zorunda kalabilirsiniz!

Ayrıca UAE'de çalışmak da istiyorsanız, işe girerken gerekli olabilecek diplomalarınızı önceden Türkiye'de noter tasdikli tercüme yaptırmak da zaman kazandırabilir. 

26 Mayıs 2013 Pazar

Tapas Nite in Dubai: Al Hambra

Alhambra İspanya'da Granada şehrinde yer alan Endülüs sınırları içinde 780 yıllık İslam izlerini taşıyan bir saray. İspanya'da en çok ziyaret edilen turistik yerlerden biri, yılda yaklaşık 3 milyon ziyaretçi alıyor. Avrupa'nın ortasında bu tarz başka bir yapı yok: Kızıl kireç renkli bir kasırın ortasında sular ve havuzlar, islami eserler. Her şey büyük bir harmoni içinde. Tepelikte yer aldığı için inanılmaz manzaralar seyredebilir, o sessizlik ve huzur çinde cennette gibi hissedebiliniz.

İşte aynı cennet meğer Dubai'de Al Qasr oteli içinde de yaratılmış. Al Qasr Madinat Jumeirah bölgesinde yer alan Jumeirah grubuna ait lüks bir otel. Aynı Alhambra gibi kızıl kireçten yapılmış, muhteşem aydınlatmalar, havuzlar ve kanallarla cennetten bir parça olmuş. Gerçekten bir Arap şeyhi gibi hissetmek istiyorsanız sanırım gitmeniz gereken otel budur :)



Bu otele herhangi bir rezervasyonunuz olmadan giremezsiniz, biz de Al Hambra İspanyol Tapas restaurantında yer ayırarak ziyaret etme fırsatı bulduk. Al Hambra restaurantı da o kadar keyifli bir keşif oldu ki hemen yazılarda önceliği buna verdim :) Mekanın hem kapalı hem açık terasta yeri var, teras otelin içinde bulunduğu kanal ve denizi palmiyeler arasından gören çok hoş bir alan. Menü soğuk ve sıcak tapas, ana yemek, ızgaralar ve tatlıdan oluşuyor. Akıl karıştıracak karışıklıkta değil, beğendiklerinizi menü üzerinden işaretleyip garsona iletiyorsunz.


Biz 4 çeşit tapas ve paella yedik, hepsi mükemmeldi. Paella içinde şaşırtıcı biçimde oldukça fazla deniz ürünü bulunuyor. Ve tabi böyle bir restaurantın olmazsa olmazı Sangria'mızı da içtik, biz rose ile olan karışımı denedik, süper bir yaz içkisiydi :)


19:30-20:00 gibi canlı müzik de başlıyor, tüm Al Qasr buradan yükselen gitar sesi ve hoş İspanyol nidalarla yankılanıyor. Dubai hepinize zaten tatil yeri gibi geliyordur eminim, ama Dubai içinde tropik bir tatil yerindeymiş gibi hissetmek de mümkün bu tip aktivitelerle- tepede dönen tavan vantilatörü, palmiyeler, kanal manzarası, gün batımı ve altta çalan ispanyol ezgiler :) Kesinlikle denenmeli :)





22 Mayıs 2013 Çarşamba

Dubai'ye Gelmek!



Dubai'ye ziyaret amaçlı geliyorsanız, turist vizesine başvurursunuz. Bu vize uçacağınız havayolu aracılığıyla kolaylıkla alınabilir. Verilen vize 30 gün geçerli tek girişli turist vizesi olacaktır. Bu vizeniz bittikten sonra tekrar Dubai'ye girmek isterseniz yeni vize başvurusu için tekrar 30 gün beklemeniz gerekir. Yani sürekli turist vizesi alarak kalmanız Dubai'de imkansız.

Daha uzun süre kalmak istiyorsanız: Dubai'de ya bir işiniz olmalı ya da işi olan eşiniz :)
Kendi işinizde ya da bir firmada çalışıyorsanız sponsorlukla çalışma vizesine(employment visa) başvurabilirsiniz. Sponsor işe kabul aldığınız firma olabilir. Sponsor ülke içinde yaptığınız herşeyden sorumlu yani ehliyet alacaksanız, içki ruhsatı istiyorsanız ya da kredi alacaksanız hepsinden önce sponsorunuzun onayı olmalı. Çalışma vizesinin çıkarılması için sponsorunuz başvuruları yapıyor, sizin ülkeye girdikten sonra medical  check yaptırmanız ve sonra da emirates id için başvurmanız gerekli. Verilen vize genellikle 2 yıllık.

Uzun süreli kalmak için bir başka vize tipi ise çalışma vizesine sahip eşiniz aracılığıyla başvurabileceğiniz aile vizesi (family residence visa). Bu durumda işiniz olmasa bile eşinizin sponsorluğunda ülkede kalabiliyorsunuz. Eşinizin size sponsor olabilmesi için eşinizin baz maaşının en az 4000AED ve ev yardımı alıyor olması lazım. Bu vizede çalışmak istediğinizde firma sizin adınıza çalışma kağıdı (labour card) çıkararak sponsorluğunuzu değiştirmeden çalışmaya hemen başlayabiliyorsunuz.

Dubai iş dinamikleri üzerine sistemini kurmuş bir ülke, bu nedenle herkes işinde gücünde ve dünyanın en güvenilir şehirlerinden!



19 Mayıs 2013 Pazar

Dubai'de çalışmak için cafe önerileri...





Dubai'de her gün ofise gitmeniz gereken bir işiniz yoksa dışarıda da sakin çalışabileceğiniz birkaç cafe önerisi: Buralar hem güzel yemek yiyip kahve içebileceğiniz, hem sakin sakin çalışabileceğiniz hem de ücretsiz wifi bağlantısı olan yerler... Çalışmayı Keyifli Yapın ;)






Archieve Cafe
Al Safa Park Gate 5'ten girer girmez karşınızda... Yeşilliğin ortasında oldukça huzurlu ve sakin bir ortamı var.





Book Munch:
Al Wasl Square'de yer alıyor. Dubai'nin ilk literary cafe'si.


Roseleaf Cafe:
First Gulf Bank metro istasyonuna yakın Dubai Garden Center'ın içinde yer alıyor bu cafe. Gelmişken evinize birkaç çiçek alarak dönebilirsiniz ;)


Kino Cafe:
Dubai'nin en büyük bookstorelarından biri Kinokuniya'nın cafesi. Dubai Mall içerisinde Fountain'a bakan manzaralı güzel sakin bir oturma yeri var. 



14 Mayıs 2013 Salı

Dubai'de Beachler!

İlk geldiğim zamanlar Dubai Kumsalları ismiyle bir yazı yazmıştım. O yazıda daha çok Kite Beach ve JBR dan bahsetmişim.

Geçen zaman içinde oluşan favorilerimle yeni bir liste yapıp sizinle paylaşayım dedim:

1- JBR: JBR Marina bölgesinde yaşayanlar için yürüme mesafesinde olan müthiş bir sahil. Burası halk plajı yani hasırınız, havlunuz, içeceğiniz, yemeğiniz beraber gidiyorsunuz. Olmazsa olmaz ekipmanlar, ik kişilik hasır ve küçük bir buzluk. Güneşi sevenlerdenseniz şemsiyesiz de oturuluyor. Bu sahilde hep o bölgede yaşayan yabancıları görüyorsunuz, İngiliz ve Amerikalı çoğunlukta. Birşey yemek istediğinizde ise JBR Walk sadece birkaç adım uzaklıkta. Sahilin tek dezavantajı süren alışveriş merkezi inşaatı. Bunun dışında sahil olarak en geniş ve denizi en temiz yerlerden. 


Dalgalı zamanlarda sörf yapanlara da rastlayabilirsiniz ;)

 2- Kite Beach: Kite Beach'e Jumeira yolu üzerinden ulaşıyorsunuz. Jumeirah Beach Park'a gelmeden Saga World'un oradan giriyorsunuz. Burası da oldukça uzun ve temiz bir halk plajı. Konsept JBR'a çok benziyor. Bu sahili Kite Surf yapanlar benimsemiş, oldukça fazla kite yapan kişi görebilirsiniz. Genç bir kitlesi var, plaj voleybolu ve beach ball oynayanlar, köpüklü alanda futbol oynayanlar, fitness yapanlar ve hatta capoeira yapanlar bile görebilirsiniz.


























 3- Jumeirah Beach Park: Burası Downtown tarafında oturanlar için oldukça yakın sahili olan bir park alanı. Daha çok ailelerin tercihi. Çünkü burada hem yeşillik hem sahilden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda barbekü yapma şansınız da mevcut. Bu park alanına giriş 5AED, araç ile girerseniz 20AED. Cuma günleri burada halk gününü hissedebilirsiniz çok fazla kalabalık oluyor. 

























 4- Al Mamzar Beach Park: Burası da Jumeirah Beach Park gibi hem park hem sahil alanı. Barbekü yapma seçeneği de mevcut. Şemsiye ve şenzlong da kiralayabilirsiniz. Deira bölgesinde yer alıyor, Sharjah yolu üzerinde. Kendi içinde küçük bir yarımada şeklinde. Cumaları oldukça kalabalık, diğer günler daha keyif alabilirsiniz. Bu park alanına giriş 5AED, araç ile giderseniz 20AED.



























 5- Nasimi Beach: Nasimi'yi sona sakladım, burası özel bir beach. Atlantis otelin içinde yer alan bir beach club. Giriş ücretsiz ancak minimum 150AED harcama tutarı var. Sabah erkenden gidip yer kapmak önemli, 1'den sonra hiç yer bulamama ihtimaliniz yüksek. Buraya özel yazdığım yazıyı bu linkten okuyabilirsiniz: Sahilde Keyif: Nasimi Beach.


11 Mayıs 2013 Cumartesi

Dubai'den Gece Manzaraları!

Princess Tower - En yüksek residential tower
Dubai Marina : Infinity Tower, Princess Tower, Grosvenor House

Dalga ve Yelken: Jumeirah Beach Hotel & Burj Al Arab


Burj Al Arab & Dolunay

Dalga ve Yelken : Jumeirah Beach Hotel & Burj Al Arab

360'dan Burj Al Arab görüntüsü

Dubai Marina: Marina Yat Kulübü

8 Mayıs 2013 Çarşamba

Dubai'de Ev Kiralamak

Sanırım buraya geleceklerin başta en merak ettiği konu bu: Dubai'de nerelerde ev bakmalıyım, fiyatlar nedir?

Bununla ilgili geçenlerde The National'da çıkan bir haberde çok güzel karşılaştırma yapılmıştı, direk bunu paylaşıyorum. Bunlar 2012 fiyatları, 2013'te biraz daha yükselme oldu, enflasyon bir tek kiralarda oluyor burada. Kiralar bütçede en yüksek kalem!


Buradaki rakamlar yıllık, Dubai'de kiralar yıllık ödeniyor. Yıllık ödeyeceğiniz tutarı, 2, 3 veya 4 çekte ödeme pazarlığı yapabilirsiniz ancak.

Buradaki yerlerden şu güzeldir şu kötüdür gibi yorumlar yapmak istemiyorum çünkü bu tamamen kişisel bir tercih. İşe yakın bir bölge seçmek daha önemli olabilir ya da çocukların okuluna yakın olmak önemli olabilir veya sizin için tek önemli şey suya veya denize yakın olmak olabilir. Bu tamamen kişisel bir tercih. Bu nedenle bu bölgelerde nasıl yerlerle karşılaşacağınızı resimlerle gösteren çok güzel bir link var, burdan da bakmanızı tavsiye ederim: Dubai'de hangi bölgeleri ne kadara kiralayabilirim? ( Resimli )

Ev bulmak için daha önce de yazmıştım en güzel yol bence "dubizzle.com"dan her gün bakmak. Umarım bu yazdıklarım evinizi bulmanızda yardımcı olur ya da en azından bölgelere göre size fikir verir.



7 Mayıs 2013 Salı

Sahilde Keyif: Nasimi Beach


Dubai'de halk plajları çok güzel; özellikle JBR ve Kite Beach favorilerim. Deniz ve kumsal olarak buralardan daha güzeli bence yok. Ancak buraların tek kötü tarafı oturacağınız hasırdan içeçeğiniz yiyeceğinize kadar herşeyi yanınızda taşımanızın gerekliliği.

Çeşme ve Bodrum'daki beach konseptleri ve hizmet anlayışını bazen arayabiliyorsunuz, bunun Dubai karşılığı da Nasimi Beach!


Nasimi Beach Atlantis otelin içinde yer alan özel plajı olan bir beach club. Denizi Palm içinde yer aldığı için
durgun akmayan su ve sığ, bu bakımdan deniz mekanın en zayıf noktası diyebilirim. Burada pek yüzme konsepti de yok, daha çok insanlar denizde ayakta takılıp muhabbet ediyor.

Cuma ve Cumartesileri yer bulmak için erken gitmenizi öneririm, önceden rezervasyon için de aramanızda fayda var. Kumsalda öndeki şenzlonglarda 150AED min. harcama miktarı var. Barın yanındaki alanda ise böyle bir tutar yok, yediğiniz içtiğinizi ödüyorsunuz. Fiyatlar Dubai'deki diğer restaurantlardan çok farklı değil.  Alkol de bulunuyor tabi bilmem söylememe gerek var mı :)





4 Mayıs 2013 Cumartesi

İçimizdeki İrlandalı: Irish Village

Burası tam da bir universite kampüsünde festivale katılıyormuşsunuz hissi yaratan bir mekan. Havaalanına yakın Al Garhoud bölgesinde.


Mekandan içeri girince yeşil çimenlikler, ahşap banklar, canlı müzik, bira ve rahat insanlar sizi karşılıyor :) Irish Village'ın içinde bir tane restaurant var. Onun bahçesinde de bir sürü bira ve yemek alabileceğiniz kiosklar bulunuyor. Self service. Bira ucuz: 20AED. Yemekler hamburger, ekmek arası steak gibi ayakta da rahatlıkla yiyebileceğiniz fast food tarzı. Ortada çok güzel bir canlı müzik oluyor, çevresinde yeşilliklerin üstüne uzananlar da var, bankların üstünde oturanlar da.. Güzel bir yaz akşamını yeşilliklerin üzerinde canlı müzik dinleyip bira içerek geçirmek istiyorsanız tam size göre!


Kırmızı elmalı ışıklı ağaca bayıldım :)


2 Mayıs 2013 Perşembe

Dubai'de denize karşı rakı-balık adresi: Flooka

Flooka Dubai Marina Beach Resort içinde yer alan Lübnan asıllı bir balık lokantası. Lübnan esintilerini menudeki humus, tabule, fatuş gibi salata ve mezelerinden kolaylıkla hissedebilirsiniz.




Başlangıçta sıcak pide ve zeytin geliyor ortaya, oldukça lezzetli!
Balık olarak ara sıcaklarda tercihimiz ızgara kalamar ve sarımsak-kişniş soslu karides oldu, ana yemekte ise karışık kızartılmış balıklar ve günün ızgara balığını istedik. Izgara kalamar oldukça fazla geliyor, yumuşak ve güzel olmasına rağmen sanırım kızartılmış her zaman tercihim. Sarımsak-kişniş soslu karides ise sos biraz ağır olsa da porsiyon çok büyük olmadığı için güzel bir tad bırakıyor ağızda :) Günün balığı ızgara kingfish idi. Açıkcası burada balıklar bana biraz etsiz geliyor, dolayısıyla da yağsız. Bunda da aynı kanıdayım. Kızartılmış balıklar da lezzetli ancak gene etsiz olduğu için balıklar daha çok etrafını kaplayan un kızartmasının tadını alıyorsunuz.

İstanbul ve Ege'de çok güzel balıklar yediğimizden dolayı bu eleştirilerim yoksa eminim İngilizler bayılıyordur :) Mekan deniz kenarı nadir yerlerden biri, atmosfer sıcak, Dubai'deki klasik lükslüğün soğukluğundan uzak. Rakı olarak Arap'ların Arak'ını sipariş edebilirsiniz. Rakıya göre daha küçük bardakta geliyor, bir bardak 20TL- biraz pahalı ama gene de denize karşı rakı balık özlemini kesinlikle gideriyor :)

Fiyat aralığı ise balık yemeklerinde 60-120AED arası, mezeler ise her Lübnan lokantasında olduğu gibi 15-30 AED arası değişiyor.

Keyifli rakı balıklar hoş muhabbetler!

1 Mayıs 2013 Çarşamba

Dubai'de Mayıs!

Bir süredir İstanbul'da olduğum için yazamadım... İstanbul'dan döndüğümde en büyük korkum sıcakların bastırmış olacağıydı ancak hala yağmurlu hala güzel bir hava var Dubai'de. Sanırım Mayıs ayı da idare edecek ;) 


17 Nisan 2013 Çarşamba

Tam bir İtalyan: 800Pizza

İtalya'da bayağı şehir gezdim: Roma, Floransa, Venedik, Milano, Verona, Rimini, Val Gardena.. Hepsinde ortak kanım İtalya'nın en keyifli anı akşam olup bir Pizzeria'ya oturup şarabını ve pizzanı sipariş etmekti. Bu kadar hamurlu bir menu olup bu kadar mideye oturmayan yemeği ancak İtalyanlar başarıyor sanırım. Pizza hamurlarını neredeyse lahmacun hamuru gibi tutup malzemede abartıya kaçmamaları ve basit malzemeler koymaları, çok da malzemeleri karıştırmamaları sanırım bunun sırrı. Ünlü tatlıları Tiramisu bile oldukça hafif gerçek bir İtalyan restaurantında, çünkü Türkiye'de yapılanların aksine gerçek bir italyanda bu tatlıda oldukça az pandispanyalı kısım olup tatlının çoğunu bizde labne olarak kullanılan Mascarpone peyniri oluşturur. 



İşte tüm bu keyiflerimi Dubai'de de bir İtalyan restaurantı olan 800Pizza'da buldum. 800Pizza şu an Marina Walk, Al Barsha, Motorcity, Downtown, Ibn Batuta Mall olmak üzere 5 şubeden oluşuyor. Ben Marina Walk'tekini denedim. Marinanın hemen kıyısında yer alan masalarında pötikare masa örtüleri ve loş ışıklarıyla oldukça İtalyan bir hava yaratıyorlar. Biz ortaya bir büyük pizza ve domates-mozarella salatalarından sipariş ettik. Servis çok hızlıydı ve tat müthişti, Roma'da bir pizzeriada oturuyor gibiydim. Üstüne de tabi Tiramisu siparişimizi verdik. Arasındaki pandispanya oranı biraz normale göre fazla olsa da tadı çok güzeldi. 



Dubai'de Roma pizzeriasında gibi hissetmek isterseniz 800Pizza'yı kesinlikle denemenizi tavsiye ederim :)

15 Nisan 2013 Pazartesi

Bir Hamburger Klasiği: Burger Fuel

Konular yemekten başlayınca ard arda geliyor... Yemekte bile yemek konuşan bir millet olarak bugün yazıyı burada en çok sevdiğim hamburgerciye ayırdım: Burger Fuel!

Burger Fuel Yeni Zelanda markası, Yeni Zelanda'dan sonra ilk açıldığı yer Dubai. Daha sonra da Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da büyümeye devam etmiş.


Dünyanın her yerinde konsepti aynı, hatta Dubai'de çalışanlar bile Yeni Zelanda veya Avusturalya'dan gelme.

Hamburgerindeki fark nedir derseniz: soslu hamburger sevenler için müthiş bir tat diyebilirim. Ben Hamburgerminilerini tercih ediyorum daha ufak yemek istediğim için. Ekmeği müthiş, içindeki her malzemenin organik ve taze olmasına dikkat ediyor (pörsümüş bir salata görmüyorsunuz) ve soslar harika!

Siparişinizi verdikten sonra servis şu şekilde oluyor, herşey paketlerin içinde:


Bu sunumun bir ayrıntısı var yeniler için: Doofer
Doofer ne derseniz bunun için bir video bile yapmış marka: http://www.burgerfuel.com/doofer/
Doofer hamburger yemenizi kolaylaştıran sosların akmasını engelleyen bir icat :)
Doofer ilk hali

Dooferı iki taraftan birleştirdikten sonraki kullanımı


14 Nisan 2013 Pazar

Dubai'deki Türk Restaurantları

Farklı bir ülkede yaşamaya başlayınca başka mutfakları tatma eğiliminde bir insanım aslında.. Ama gene de buraya gelecekler için Türk yemeği özlemi olduğunda gidebilecekleri bir yerler olduğunu bilmek güzel :) Bunun için Dubai'de olan Türk restaurantlarını toparlamaya çalıştım yazıda, hepsini denemedim maalesef, ama çevremden hep güzel şeyler duyduklarım bunlar:

- Anatolia Restaurant: Ibni Batuta Mall'un içinde China Court alanında yer alıyor. Bahçesi oldukça keyifli. Mantıdan, ekşili dolmaya, lahmacun, kebaba bir çok seçenek bulabileceğiniz bir yer. Ben özellikle ekşili dolmasına bayıldım :)


- Turkish Village: 2013 başında Jumeira Road üzerinde açılan üç katlı büyük bir Türk restaurantı. İçerisi daha çok Arap'lara yönelik tasarlanan şıklıkta. Menunun yıldızı masanın ortasına uzunca gelen Konya'nın ünlü etli ekmeği. Bunun dışında da börek, mercimek çorbası, kebap, pastırmalı humus gibi bir çok Türk tadını da bulabilirsiniz. Ayrıca simitli, poğaçalı, börekli Türk kahvaltısı da mevcut. 


- Sultan Baba: Festival City içinde yer alan bir Türk restaurantı. Özellikle iskenderi tavsiye olunur. Burada maalesef döner ustası her Türk restaurantında yok, Sultan Baba istisnalardan. Rahatlıkla yiyebilirsiniz. 


- Zurna: Safa Park'a yakın Jumeirah bölgesinde bir Türk restaurantı. Konsept gene kebap :) Lezzetli etler ve mezeler sizleri bekliyor :)


- Saray Sofra: Address Downtown Otel'in tam karşısında açılan Saray Sofra da iskenderi ve künefesiyle meşhur. Burj Khalifa manzarasıyla Türk yemeği keyfi, afiyet olsun :)


- Tantuni: Evet tantunici bile var :) JLT de hem et tantuni hem vejeteryan tantuni bulabileceğiniz bir restaurant mevcut. Ayrıca evlere servisleri de var.